Kako se pripraviti na potovanje?

Se odpravljate na počitnice ali mogoče na službeno potovanje? Ne glede na to, za kakšno vrsto potovanja gre, se morate nanj ustrezno pripraviti, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nerodnih situacij, ki znajo pokvariti vaše potovanje. Predstavljajte si, da pridete na letališče in ugotovite, da ste potni list pozabili doma ali pa šele na končni destinaciji spoznate, da bančne kartice ni v vaši denarnici. Ravno zaradi takih in podobnih nerodnih situacij se vsekakor splača, da si vzamete malce več časa za načrtovanje. 

Sledi nekaj splošnih nasvetov, kako se temu izogniti. Začnimo s potnimi listi in letalskimi kartami. Te shranite na varno mesto, ki naj bo istočasno tudi pri roki. Preden se odpravite na pot, naredite fotokopije potnega lista, ostalih osebnih dokumentov ter bančnih kartic in si jih posredujte na elekronski naslov. S tem si lahko prihranite veliko dela v primeru, da med potovanjem izgubite denarnico ali pa vam jo kdo ukrade. Denar in bančne kartice imejte na varnem mestu in če se le da, naj to ne bo vaša denarnica, saj so denarnice največkrat na udaru žeparjev. Zato svetujemo, da v denarnici obdržite le tiste stvari, ki jih nujno potrebujete, ostale pa spravite v skriti žep nahrbtnika oziroma izberite ustrezno skrivališče v vaši prtljagi. Bodite pozorni le na to, da je skrivališče res dovolj varno in seveda, da si zapomnite, kje je.
priprava na potovanje
priprava na potovanje
Preden začnete s pripravo prtljage, je priporočljivo tudi, da se malce pozanimate o območju, kamor boste potovali. Oglejte si, kakšne vremenske razmere so tam, in tako boste natančno vedeli, katera oblačila in kakšno obutev morate vzeti s seboj. Posledično vaš kovček ne bo prepoln. Seveda pa v vaši prtljagi ne smejo manjkati tudi izdeliki za osebno higieno. Pri pakiranju torej začnite s prej omenjenimi najbolj osnovnimi stvarmi, preostali prostor pa namenite ostalim stvarem, ki jih boste potrebovali. Izbrana oblačila in obutev naj bodo udobna, če pa veste, da boste imeli kak sestanek ali pa se boste udeležili kakšnega uradnega dogodka, takrat le vzemite s seboj tudi poslovna oziroma formalna oblačila. Ko zbirate podatke o kraju, kamor boste potovali, preverite tudi, če tamkajšnje državne oblasti zahtevajo, da ste ob vstopu na njihovo območje cepljeni proti določenim boleznim. Seveda si pred odhodom ne pozabiti urediti zdravstvenega zavarovanja, saj nesreča nikoli ne počiva in se zna zgoditi, da boste med vašim potovanjem potrebovali zdravstveno oskrbo. Če boste upoštevali vsaj nekatere izmed zgornjih nasvetov, bo načrtovanje vašega potovanja enostavnejše in manj stresno. Sledi še zadnji nasvet, in sicer poskrbite za to, da boste na potovanju kar najbolj uživali.