Zasavsko – Posavsko hribovje; z vlakom in peš po čudovit razgled

Precej znane izletniške destinacije lahko zamenjate za manj oblegano in cenovno bolj ugodno nedeljsko potepanje po Sloveniji. Pohajkovanje po nižje hribovitih predelih je nadvse primerno za družine z majhnimi otroki pa tudi za vse ostale, ki ste željni čudovitih razgledov na vse strani Slovenije. Takšno je Zasavsko – Posavsko hribovje, ki je pohodnikom dostopno v vseh letnih časih. Ponujamo vam 3 namige za enodnevni planinski izlet, na katere se najprej odpravite z vlakom nadaljujete pa seveda peš.
Koča na Kopitniku (vir PD Rimske terme)
KOPITNIK (910m) IN KOČA NA KOPITNIKU (865m) Kopitnik je vrh, ki ga lahko osvojite s 3 strani. Lahko se z vlakom odpravite do Zidanega Mosta, do Rimskih Toplic ali pa Hrastnika. Za katerokoli smer se boste odločili je pomembno, da se držite markacije, ki so v Zasavsko – Posavskem hribovju dobro označene že od same železniške postaje dalje. Seveda boste naredili kak korak več, kot če bi se z avtom odpeljali do izhodišča. Glede na strmino in čas hoje se sami odločite katero izhodišče oz. pot boste izbrali:
  • Železniška postaja Rimske Toplice; čez Kopitnik – 1 h 30 (lahka označena pot)
  • Železniška postaja Rimske Toplice; čez Senožete in Veliko Širje – 3 h (lahka označena pot)
  • Železniška postaja Zidani Most; čez Veliko Širje – 2 h (lahka označena pot)
  • Železniška postaja Zidani Most; čez Širje – 2 h (lahka označena pot)
  • Železniška postaja Hrastnik; mimo planinskega doma v Gorah – 2 h 30 (lahka označena pot)
Poti do koče so lahke, primerne za planince vse starosti. Večinoma so to makadamske poti ali potke, ki se vijejo po gozdu. Že če se sprehodimo okoli Koče na Kopitniku, nam pogled na vse strani nudi čudovit razgled. Na vzhodu vidimo hribovje v porečju Savinje. Lahko se ozremo vse do Tolstega vrha in obrobja Pohorja. Na severni strani pa vidimo Šmohor in Malič. Sam vrh Kopitnika je skalnat in ozek z malo prostora. Do vrha vas popelje nekaj jeklenic, ki zahtevajo od človeka malo spretnosti in previdnosti. Na vrhu vas čaka oznaka in žig in seveda čudovit razgled na dolino Savinje proti Zidanemu Mostu ter nad njo Veliko Kozje, če se obrnemo proti zahodu vidimo največji vrh Zasavsko – Posavskega hribovja Kum. Gorjance pa ujamemo, če se obrnemo proti jugovzhodu.
Poharjev graben na poti na Veliko Kozje (vir: Skoberne)
VELIKO KOZJE (993m) IN GAŠPERJEVA KOČA (436m)
  • Železniška postaja Zidani Most; Gašperjeva koča – 2h 30 (lahka označena pot)
Pripeljati se boste morali v Zidani Most in to je tudi edino izhodišče, če se odločite potovanje z vlakom. Malo nprej od železniške postaje prečkamo Savinjo in se po ozki poti proti toku poiščemo podvoz, ki nas slikovno vabi na Gašperjevo kočo pod Velikim Kozjem. Ta se nahaja severozahodno od samega vrha. Omejena je z gozdom, tako da nudi pogled samo na sosednji Kopitnik. Samo pot je v nekaterih predelih zelo strma, drugače pa hodimo mimo kmetij in predvsem po gozdu. Za boljši razgled se boste morali povzpeti vse do vrha Velikega Kozja, kjer boste našli vpisno skrinjico. Majhen in ozek vrh je gol in skalnat. Takoj pod njim pa je drevje in grmovje. Razgled na ostale Zasavsko – Posavske hribe je čudovit. Ob lepem vremenu se vidijo tudi Alpe, tako Julijske kot Kamniško Savinjske. Od Karavank lahko vidimo Peco, pa Pohorje z Bočem in Donačko goro. Za tiste bolj zmogljive je lahko zanimiva prečna tura Zidani most – Veliko Kozje – Lovrenc – Lisca – Sevnica. Sicer je hoje dolga nekje 8 h. Začneš in končaš pa jo lahko z vlakom.
Lisca in Tončkov dom na Lisci (vir: Facebook Tončkov dom)
LISCA (947m) IN TONČKOM DOM NA LICSI
  • Železniška postaja Breg; čez Jošt – 2 h (lahka označena pot)
  • Železniška postaja Sevnica; čez Ledino – 3h 30
  • Železniška postaja Sevnica; čez Krakovo – 2h
Pot na Lisco čez Breg je enostavna planinska pot skozi gozd. Če pa boste šli iz Sevnice, se lahko nekje pol ure pod vrhom v vasi Cirje odločite med več možnostmi. Izbirate lahko med lahko in ravno potjo, strmo potjo čez skale in celo zelo zahtevno planinsko potjo, za katero boste potrebovali vso planinsko opremo in nekaj izkušenj. Če ste se odločili za slednjo in je ne morate preplezati je dobra stran ta, da lahko vsako steno obhodite. Na Lisci boste našli 2 koči. Prav je Tončkov dom na Lisci, ki je odprta za vse obiskovalce in ponuja tudi žige in vpisno knjigo in Jurkova koča, ki je zaprtega tipa. Prav tako je na vrhu tudi vremenarska postaja. Sam vrh Lisce je travnat in izjemno širok. Ustavite se lahko na vrhu pri razgledni točki, kjer vam bo okrogel smerokaz v vse strani pokazal lepote naših Alp. Razgled seže vse od Gorjancev pa do Zagreba in seveda na vsa bližnja Posavska hribovja. Vse koče v Zasavsko – Posavskem hribovju so urejene s klasično gostinjsko ponudbo planinskih koč. Nekatere poleg tega nudijo tudi nedeljska kosila ali jedi po naročilu. Okolica je urejena in posejana s klopmi, primerne so za družinske izlete in za otroke. Večkrat ob njih najdemo igrala ali kakšno domačo žival. Ponujajo sprostitev in svojevrsten oddih ter čudovite razgled na vse strani Slovenije.